^Til toppen

I år skal jeg forsøge mig med Hortensia/Hydrangea fra stikling. I Bilka var der store flotte Hortensia på tilbud til kun 40 kr. Jeg købt nogle forskellige farver med henblik på at formere dem. På billederne herunder kan man se jeg har sat stiklingerne i en potte med luftig muld som jeg holder fugtig ved hjælp af en underskål. Potterne står på østsiden af huset og får derved lys nok men ikke så meget direkte lys. Med lidt held bliver der et par ekstra Hortensia ud af det som jeg kan forskønne haven med.

Moderplanterne har jeg plantet ud i haven efter den kraftige beskæring. De vil formentlig ikke blomstre i år, men så længe de overlever har pengene ikke været spildt og der kan blive massere af glæde til næste sommer. De gamle arter af Hortensia blomstre på sidste års skud, det er derfor de er særlig følsomme over for frost når først de er sprunget ud. Der er lavet nye arter som blomstre på samme års skud, det gør det lidt nemmere for haveejerne.

 

Opdatering 1 - 19/5-2015

 

Varmen er kommet og det hjælper stiklingerne til at få fat. De første 9 billeder er stiklinger som er sat indendørs under grolyset. Dem, man kan se med rødder, er sat for ca. 2 uger siden. Det rummer derfor stort potentiale til formering når stiklingerne kan slå rødder så hurtigt. De skud som kan ses i minidrivhuset under det røde lys er helt friske topskud jeg har sat for ca. 1 uge siden. Med grolyset og en temperatur på ca. 20 grader går det stærkt.

De stiklinger jeg har sat udendørs har klaret sig ret godt taget i betragtning de har fået frost i flere nætter. Mange af dem er døde, men der er også nogle få som er helt grønne og friske på stykket som har været under jorden. Jeg vil tro 10-15 har klaret den udendørs og 10 har jeg fået succes med under grolyset. Det er fedt når det lykkedes og jeg tror så småt jeg er ved at have opskriften. i hvertfald under grolyset, på friland er det noget mere ustabilt.

Jeg har lagt lidt billeder op her af det hele.

 

Kalenderen skriver Marts og det er blevet tid til at beskære roser. De grene man beskærer kan klippes i små stykker og kommes i komposten eller man kan f.eks. forsøge sig med stiklinger.

Der er en del man kan gøre for at hjælpe en stikling bedre på vej til at slå rødder. Selve snittet på en stikling skal foretages lige under et nodie. Det skal gøres i en vinkel på 45 grader for at øge fladen der kan optage fugt. Hvis man ser nærmere på en skydende knop vil man oftest lige under kunne finde en streg eller cirkel rundt om grenen. Det er et nodie. Grunden til snittet skal foretages her, er at lige omkring, ophober grenen et lille lager af celler som endnu ikke er defineret. Celler kan f.eks. være med til at danne flere knopper, længere skud eller hjælpe med sårhelingen som er det jeg skal bruge til en stikling. Sårhelingen kalder man også "Callus" (se de sidste 2 billeder) og det er bl.a. herfra en stikling slår rødder. Det er også vigtigt man ridser eller påføre planten et "Wound". Det skal gøres fra bunden og ca. 2 cm op af plantens kant. Det gør man for at hjælpe planten med at optage fugt så den ikke tørrer ud. Man kan f.eks. tage den skarpe side af sin beskære saks og køre ned af stiklingens stamme. Det bedste er kun at ridse det øverste lag af barken væk da stiklingen transporterer fugt/vand lige under barken. Ridser man helt ind til stammen er det ikke lige så effektivt.

Det mest ideelle er at have 2 blade, ud af et skud, i toppen af stiklingen, på den måde kan kan planten danne fotosyntese. Grundet årstiden for stiklingen er de ikke til stede på de fleste stiklinger jeg har sat. Længden på en stikling skal være ca. 10 cm. Er stiklingen på størrelse med en blyant passer de 10 cm. godt, ved f.eks. The Fairy hvor stiklingen er noget tyndere kan 5-7 cm. være tilstrækkeligt.

Til at hjælpe med sårhelingen og til at beskytte mod sygdomme har jeg anvendt et rodhormon som alle stiklingerne er dyppet i. Det giver stiklingerne en "madpakke" at starte på, med alle de vigtige næringsstoffer der er særligt behov for, når der skal slås rødder.

Jeg har haft god succes med rosen Santana så den er der sat rigeligt af, derudover har jeg også sat en god række med den hvide klatrerose White nights og et par rækker med den bunddækkende rose The fairy.

Sucesskriteriet har jeg sat til 30% da de er sat på friland, alt derover vil være bonus. Hvis bare 30% lykkes bliver der pladsproblemer men så kan man altid forære nogle væk.

Herunder har jeg lagt et par billeder op.

 

Opdatering 26/1-2017

 

Forsøget fejlede grumt. Jorden var på ingen måde varm nok til der kunne komme liv i stiklingerne. 2-3 santana overlevede men det var alt. Stiklinger skal helst sættes efterår når jorden stadig er varm men fugten begynder at komme igen. Teknikken var rigtig men årstiden helt forkert.

Hvor intet vover intet vinder.

I år har jeg plantet 26 roser på ejendommen. De er alle forskellige med det formål at jeg skal formere dem via stiklinger eller frø. Det er lykkedes mig at formere 3-4 forskellige klatreroser i år ved at sætte dem i en potte og hele tiden sørge for de havde vand. Måden jeg prøver at formere disse 2 roser på er at sætte dem direkte i jorden. Det er et sats da haveåret er ved at gå på held men til gengæld byder havejorden på et fugtigt miljø nu. Specielt på øst-siden af huset.

Som jeg har læst mig til er teorien bag roser at de skal have 6 timers sol om dagen for at kunne klare sig, helst morgensol.

Herunder har jeg lagt et par billeder op af projektet som jeg kommer til at følge.

 

Opdatering 1 - 01/02-2015

 

5. Oktober var datoen hvor disse stiklinger røg i jorden direkte. Idag skriver vi den 1/2-2015 og jeg har i dag talt lige omkring 20 styk som ser ud til fint at have klaret frost, vind og mangel på lys. En stor success, der giver mulighed for at give væk til forår/sommer eller forskønne ejendommen med endnu flere blomster. Jeg har haft den største succes rate med klatrerosen Santana. Herunder har jeg lagt et par billeder op af stiklinger med helt tydelige knopper.

Jeg har forsøgt at lave en hel del stiklinger i haveåret 2014, men der har været en lav successrate.

Det er primært roser jeg har forsøgt mig med men jeg har også haft held med hortensia og en enkelt stikling fra en busk.

Herunder er et nummereret billede med dem jeg har haft succes med indtil videre.

Listen er som følger:

  • 1+4 - Klatrerose: Golden showers.
  • 2+8+14+15+16 - Klatrerose: White nights.
  • 3+5 - Klatrerose: New dawn.
  • 6+7- En busk jeg ikke har navnet på. Den har hvide blomster og er meget velduftende. Måske en art af syren.
  • 12+13 - Hortensia.
  • 9+10+11- Her jeg i tvivl, det er en klaterose, men må vente og se til der kommer blomste på.

 Copyright © 2019 Enevejshaven.dk  Rights Reserved.