^Til toppen

Det er endnu ikke lykkedes mig at formere en rose fra frø. Jeg prøvede sidste år med rosen Santana, men havde ikke held. Rosenfrø kan tage mellem 4-6 uger for at spire og de kræver en vintersimulering/Stratification. Denne gang har jeg prøvet at lade dem ligge i køleskabet en lille måneds tid for at simulere vinter.

Der er rigtig mange teorier om hvordan det skal gøres, jeg har forsøgt at lægge dem i en tør serviet for at undgå råd og svamp.

Det spændende ved at formere roser fra frø og ikke stiklinger er at man ikke ved hvad man får. Blomsterfarve, vækst, løv etc. kan variere. Det er på denne måde nye rosensorter bliver til.

Jeg har lagt et par billeder op som kan ses herunder.

 

 

Opdatering 1 - 14/03-2015

 

Rosenfrøene jeg tidligere såede havde jeg faktisk opgivet, jeg stilte dem ud i skuret men lod dem stå i drivhuset til rengøring senere. Idag ville jeg plante nye frø og ser til min store glæde at nogle af rosenfrøene har spiret. Det er helt fantastisk at det er sket, helt uventet. Frøene er som sagt taget af rosen Dukat. Rosen har utroligt flot løv. Det bliver spændende at se hvad de små planter kommer til at byde på. Nogle er sat under grolyset for optimal vækst og andre har jeg sat i vindueskarmen så de kan gro sig stærke.

Frøene har været over 3 måneder om at spire fra de blev plantet første gang. Normalt er spiringstiden ikke så lang efter hvad jeg kan læse mig til på nettet, derfor vil jeg antage kuldesimuleringen ikke har været lang nok. Et skridt i den rigtige retning er taget mod større success næste gang.

Her er et par billeder og et af planten hvor frøene er taget fra

 

Opdatering 2 - 08/04-2015

 

De små spire har det godt, de står i et sydvendt vindue og får masser af sol. Nogle få af af roserne har lange stængler hvilket normalt er tegn på de ikke får sol nok, men det skulle være løst nu. Et par af spirene er døde formentlig som følge af for lidt lys eller også har der ikke være nok næring i den anvendte jord. De 2 der er døde plantede jeg i pindsstrup så og priklejord som er meget luftig. Jeg læste engang roser godt kan li' meget leret jord og derfor kunne man antage den luftige jord var noget af det værste en rose kunne få. Der er kommet 3 roser mere til fra minidrivhuset som stadig står i skuret. Det får lov at stå der lidt endnu for at se om der skulle komme flere op.

Herunder er lidt billeder af det hele.

 

Opdatering 3 - 25/06-2015

 

Roserne gror godt nu, nogle stykker er døde som følge af sygdom og flere har det svært. Der er ca. 7-8 roser som tegner rigtig godt. Der er ikke tegn til blomsterknopper endnu, men det skal nok komme over sommeren. Jeg har givet dem lidt flydende gødning og prøver at vande dem om aftenen når der er tid. Jeg har lagt lidt billeder op herunder.

 

Opdatering 4 - 24/7-2015

 

Roserne vokser og den første er nu i blomst! I Oktober sidste år startede jeg projektet med roser fra frø af rosen Dukat, det er med en hvis stolthed at målet nu er nået. Det er endnu ikke sikkert at sige hvor høj og sund den bliver, men der er liv i den. Efter alt arbejdet følger glæden i at kunne navngive rosen.

Denne første rose dedikerer jeg til min elskede datter Clara, ven af lyset og høstfarverne som sin farfar - "Clara af Danmark" skal den hedde.

Frøene er taget af rosen "Dukat (Tantau 2012)" og jeg er næsten sikker på den er blevet bestøvet af rosen ved siden af som er "New Dawn", derfor vil betegnelsen altså blive "Dukat x New dawn"

Herunder er lidt billeder, jeg ligger flere op som resten kommer i blomst.

 

 Copyright © 2018 Enevejshaven.dk  Rights Reserved.