^Til toppen

Så blev det Maj. Haven viser sig fra sin flotte side og næste måned er årets absolut flotteste hvad angår haven. Jeg kan slet ikke nå at få puttet alle billederne i deres egne kategorier derfor kommer det hele ind her samlet.

 Tulipanerne som har stået i sol det meste af dagen er lige ved at være slut mens dem som står i skyggen er på sit højeste nu. Det giver en god dynamik at have plantet både i sol og skygge så blomstringen varer længere.

Klatreroserne skyder lystigt til vejrs i de her dage efter godt med regn og varme. Jeg har lagt lidt græs-afklip under dem som står i sol hele dagen for at holde på fugten. Græs-afklip fungerer også som gødning efterhånden som det bliver nedbrudt og regnen vasker næringsstofferne ned til rødderne.

Georginerne/Dahlia er jeg gået lidt mere ind i, i år. Langs hele indkørslen har jeg sat skiftevis gule og røde. Nogle har jeg delt og sat i køkkenhaven til formering og en masse har jeg sat mellem de 23 Clematis så der forhåbentligt kommer frodighed i højden og ved jorden. De 2 sorte kasser på billede 7 er også taget i brug til Dahlia i år, der er sat ca. 20 "tubers" i hver som med lidt held bliver til nye blomster. Planen er der skal stå 3-4 i hver så resten kan jeg give væk. Det er en fornøjelse af glæde dem man holder af.

Staudehaven er så småt ved at tage form, lige så tæt som Lupin, Nellike og Peon står på billede 10 ,skulle hele staudehaven gerne se ud. Jeg har købt ca. 7 floks i forskellige farver som er sat, sammen med en masse frø jeg har spredt. Dahlia er der også sat der hvor der var tomt. Om en måneds tid skulle der der bugne af planter der strækker sig efter lyset. Vi må se om det hele får fat. Udfordringen er den meget sandede jord. Jeg købt en rose fra rema til en 10'er som jeg lavede til stiklingerne, der blev 3 kopier som jeg har sat som en slags nedre etage til den hvide storblomstrede rose Caroline De Monaco.

Ved de gamle Whiskeytønder står der både klatreroser, alm. roser, tulipaner, påskeliljer, en stor hortensia, timian for duftens skyld og persille som jeg netop har plantet idag. I den tønde med bar jord har jeg sået lidt forskelligt bunddække + en stribe persille i midten. Roserne har jeg dækket med flis for at holde på fugten og skærme for ukrudt. De lader til at trives.

I år bliver et rigtig godt rosenår. Sidste år har jeg åbenbart strøet rosenfrø i køkkenhaven for at se om det blev til noget. Jeg har glemt alt om det indtil nu hvor de er begyndt at spire. Jeg tror 20-30 frø er spiret det er en ren fornøjelse. Jeg har sat ca. 10 ud fra minidrivhuset i artiklen om roser fra frø - Dukat. Med lidt held bliver der roser til at dække hele hjørnegrundens hegn. Helt unikke roser vel og mærket, hvis de bliver flotte skal jeg undersøge muligheden for patentering. Mest fordi det kunne være unikt at navngive sin egen rose når man nu er entusiast. Jeg er gået lidt mere ind i de engelske roser, særligt David Austin er jeg blevet fan af. Man kan se hans særligt udvalgte klatreroser her: http://www.davidaustinroses.com/english/Advanced.asp?PageId=1894 , jeg har i år erhvervet mig Gertrude Jekyll, Constance Spry og Crown Princess Margareta. De skal stå i kombination med Chinatown, Magenta Bleu, Graham Thomas og Den røde Heidelberg. Forhåbentlig bliver det en duftende fornøjelse når det hele er groet til. Jeg har også et par White Nights som jeg lavede fra stikling sidste år, de ryger muligvis ind i mellem for at fremhæve de andre farver, det må tiden vise.

Omme bagved på østsiden af huset har jeg gang i en del potter. Jeg har forsøgt med en del Hortensia stiklinger og nogle af dem er lykkedes men det er en meget meget lav succesrate. Jeg har nærstuderet en video om propagering af dahliaer her Link og det skal nok lykkedes! Næste skridt er at finde den rigtige jordtype, sammensætning og massefylde samt fugt niveau. Og så skal det være helt friske skud. - Nogle af de andre potter har jeg sået Ipomoea/pragtsnerle i. Jeg såede 50 stykker i en minidrivhuset under vækstlyset og de spirede på 3 dage, 3 dage senere var planterne vokset 10 cm og så var der ikke andet for end at plante dem ud. De fleste klarerede det ikke så teorien er nu at de skal spire af sig selv udenfor når temperaturen er til det, på den både skulle de nemmere kunne klare at blive flyttet igen. De skal naturligvis også ud langs hegnet i kombination med klatreroser og Clematis.

 

Jeg har lagt en masse billeder op her.

 

 Copyright © 2019 Enevejshaven.dk  Rights Reserved.